Fototips – feriebilder i syden

Hvis du skal reise sydover i ferien kan det kanskje passe med noen fototips? Her er noen bilder jeg tok med kjæresten min på Tenerife. Under bildene har jeg lagt inn noen små tips.

 

Hvis du skal ta bilder av barn må du bøye deg eller legge deg på bakken – da kommer du i riktig høyde i forhold til aktivitetene deres. Fotografer mens barna leker – det blir gjerne mest naturlig – og er mye enklere enn poserte bilder.

 

Hvis du skal fotografere fremmede blir det bedre resutat om du snakker med dem og er interessert enn at du snik-fotograferer. Hvis du ønsker å forstå hvordan kameraet fungerer kan du lese mer her: Blenderåpning og lukkertid. 

Hvis du ikke liker å bruke speilreflekskamera er det lurt å velge et kompaktkamera med stor blenderåpning fremfor stor zoom. Med denne kan du gå opp til f 1,4

Legg kameraet i håndbagasjen så du ikke risikerer å miste det. Husk å ta med batterilader og nok minnekort. Før du reiser kan du formatere minnekortene – ikke bare slette bildene – da minsker sjansene for feil eller krasj på minnekortet. Hvis du fyller opp minnekortene dine kan du gå innom en fotobutikk og brenne bildene over på et usb-minne eller en dvd – eller du kan kjøpe flere minnekort. 

Forsøk å finne nye og annerledes vinkler for å gjøre bildene mer interessante
Bruk heller stor blenderåpning (for å slippe inn mer lys) og høy iso, enn blitz på nattbilder. Bruk i hvertfall ikke innebygd blitz på portretter. Her har jeg brukt blender f 1,4 og iso 1250. På nye digitalkameraer kan du ofte gå høyt opp i iso uten at det går ut over bildekvaliteten.
Detaljer og utsnitt er ofte mer spennende enn oversiktsbilder
Landskapsbilder blir ofte mer interressante om man har med en forgrunn – spør deg selv «hvor er forgrunnen min?» når du komponerer et landskapsbilde.
Husk å øke kontrasten på svarthvitt-bilder
På motlysbilder er det viktig å overeksponere – hvis du ikke ønsker silhuett da: Trykk på +/- knappen og vri ett til to trinn mot +
Over skyene er himmelen alltid blå..
Bildet til høyre er tatt med høy iso og stor blenderåpning. Dette gir langt bedre resultat enn blitz. Jo høyere iso du bruker – jo mindre lys trenger du.

I syden står sola høyt på himmelen og lager harde skygger. Bruk kameraet flittig i timene før og etter soloppgang og før og etter solnedgang – da er lyset mykt og varmt – og du slipper de harde skyggene.

Stå opp før soloppgang – det er da lokalbefolkningen våkner til livDet enkleste er ofte det beste. Man trenger ikke ha med så mange detaljer på hvert bilde.

 


Andre historier