Hvordan ta flotte portretter og gruppebilder?

Lokasjon og lys er viktig for å gjøre bildet interessant.

Slik lager du skikkelig gode portretter

Det er to viktige ting å tenke på når man vil lage gode portretter: Lyset må treffe på en fordelaktig måte, og modellen må framstå på en god måte.

Lyset

Lyset kan vi ikke alltid kontrollere, men vi kan vanligvis flytte oss til et sted hvor lyset er bedre. Det er fint hvis lyset faller mot ansiktet, men vi vil ikke ha direkte sollys. Hvis solen er skarp kan vi flytte oss inn i skyggen eller vi kan fotografere mot solen. Hvis vi går inn i skyggen trenger vi ikke gå helt inn i den mørkeste skyggen, men kanskje under noen trær, så sollyset kan stikke strålene sine gjennom grener og bladverk for å lage litt spenning i bildet. Hvis vi velger å fotografere mot solen må vi vri litt på eksponeringskompensasjon-knappen (+) eller bruke blitz. Motlys er den eneste gangen blitzen kan gi et godt resultat ved portrettfotografering.

Den som blir fotografert

Hvis den du skal fotografere er erfaren foran kameraet blir det naturligvis enklere å få et godt uttrykk, men i de fleste tilfeller er det fotografens ansvar å oppnå god kontakt med den som blir fotografert. Hvis du ikke kjenner vedkommende bør du prøve å bli litt kjent underveis. Vær åpen i kommunikasjonen og fortell hva slags resultat du ønsker å oppnå. De fleste bilder blir best når modellen har et avslappet og vennlig smil, og øynene er det viktigste her: Hvis ikke øynene smiler er smilet falskt og du må gjøre en bedre jobb med å få god kontakt.

Høyde og vinkel

De fleste bilder bør lages med kameraet i samme høyde som modellens øyne. Hvis du fotograferer små barn mår du altså ned på knærne eller maven for at vinkelen skal bli riktig. Selv er jeg ganske høy og må vri hodet ned for å komme i riktig høyde i de fleste tilfeller. Derfor må jeg også til kiropraktor en gang i blant, men det er en annen historie. Hvis man fotograferer noen ovenfra vil de fremstå som svake ofre, mens hvis man fotograferer noen nedenfra fremstår de gjerne litt mektige eller oppblåste. I de alle fleste tilfeller ønsker vi ikke å oppnå disse resultatene.
Å fotografere mennesker er noe av det beste ved å være fotograf. For at en portrettfotografering skal gi ekstra gode resultater, så er det spesielt noen finjusteringer man kan gjøre når det gjelder planlegging og teknikk. Fototipsene nedenfor er enkle, og vil hjelpe deg på veien til å lage portretter og gruppebilder av høy kvalitet.
Øynene skal være skarpe. Bruk dagslys, men ikke direkte sollys. Direkte blitz passer bare hvis du fotograferer  direkte mot sola
Her fotograferer jeg mot solen så jeg må vri på motlyskompensajonsknappen så ikke modellen blir for mørk. Hvis du synes det er komplisert kan du skru på blitzen i stedet

Slik lager du gode portretter innendørs

Figuren nedenfor viser hvordan du kan bruke naturlig lys og en nøytral vegg til å ta profesjonelle portretter. Ta også en titt på tipsene om lage kreative portretter

Slik lager du gode gruppebilder

Når gjengen eller familien endelig er samlet er det fint å benytte muligheten til å lage noen herlige gruppebilder. Her er noen tips som gir gode resultater:

Be personene stå tett sammen og unngå luft mellom personene.

Still personene opp mot en fargesterk vegg eller en ryddig bakgrunn. De skal ikke stå rett på linje, men litt tilfeldig og avslappet.

Ikke tell til tre når du tar bilde, men hvis du gjør det, skyt på «én» eller når de tror du er ferdig. Da blir de overraskede og ser mer naturlige ut.

Hvis du fotograferer en gruppe på tre eller fem personer får du den midterste personen til å tre litt frem. Dette gjør bildet mer solid og balansert.

Pass på at du selv blir med med på bildene: Bruk selvutløser eller få en fremmed til å fotografere dere.

Hvis du bruker mobiltelefon er det lurt å laste ned en kamera-app som gir gode farger – for eksempel Camera+ 2 (iOS, betalt) eller Snapseed (iOS og Android, gratis).

Kanskje du vil like disse sidene?

Hvordan bruke blenderåpning

Blenderåpning, lukkertid og iso

Når kameraet skal lage et bilde er det tre faktorer som spiller inn: 
Blenderåpning, lukkerhastighet og ISO.
 Blenderen sitter i objektivet (linsa) og bestemmer hvor mye lys som skal slippe inn til bildebrikken..

fotografering-av-idrettsutøver

Slik lager du kreative portretter

Den store utfordringen med å ta bilder av mennesker er at du ofte har begrenset med tid. For å bli en flink fotograf må du øve, og da trenger du personer som kan stå lenge foran kameraet mens du justerer vinkler, lys og teknikker.

Canon-AE-1

Fotokurs en-til-en

Hvis du ønsker et fotokurs for å lære grunnleggende teknikk bør du vurdere privatundervisning med en fotograf. Dette blir langt mer effektivt enn et kurs med mange deltakere.