Hvordan finne bryllupsfotograf? Viktige tips om priser og rutiner

20 ting du gjerne skulle spurt en bryllupsfotograf om

Hvordan finne bryllupsfotograf? Viktige tips om priser og rutiner

Hvordan finner vi en bryllupsfotograf som passer for oss?

Bryllupsfotografer kommer i alle prisklasser og personligheter, og alle har forskjellig stil på bildene sine. Forhør dere med venner og se dere om etter fotografer som har en stil dere liker med fornuftige priser innenfor deres budsjett. Deretter avtaler dere et møte for å bli litt kjent og diskutere ønsker og ideer. I mellomtiden kan fotografen holde av dagen til dere har bestemt dere. Personlig kjemi er også viktig, så om dere ikke liker fotografen eller svarene dere får, går dere videre til nestemann.

Dere vil ha en dyktig bryllupsfotograf. En dere vet kommer til å stille opp, og tar utfordringer på strak arm, forutsetter det uforutsette og jobber kreativt for å lage vakre, minneverdige bilder i alle situasjoner. Før dere gjør avtale kan disse punktene være til hjelp

Hvorfor er bryllupsfotografer så dyre?

Ingen bryllupsfotografer har høyere timepris enn en gjennomsnittlig håndverker eller bilmekaniker, men det kan hende man ikke er klar over hvor mye arbeid som går med til en bryllupsfotografering. Noen timer går med til fotografering og forberedelser, men aller mest tid tar det å redigere bildene i ettertid. En bryllupsfotograf trenger godt utstyr som aldri svikter, og betaler skatt, arbeidsgiveravgift og 25% mva.

Hvordan blir vi kjent med fotografen?

Før dere bestiller bør dere be om et uforpliktende møte. Her vil fotografen fortelle om seg selv, hvordan han jobber. Gjennom samtalen får dere inntrykk av personlighet og engasjement. I bryllupet er dere tett på hverandre, så det er fint at kjemien stemmer. Når bryllupsfotografen er bestilt kan dere lene dere tilbake og være helt sikre på at dere får flotte bilder.

Hvordan blir vi kjent med fotografen?

Vi vil ha et budsjett-bryllup, hvordan finner vi en budsjett-fotograf?

Hvis dere vil ha bilder uten å betale fotograf kan dere for eksempel avtale med en venn. Velg en som er kreativ, impulsiv og får dere til å le. Han takler kanskje ikke tekniske utfordringer som lys og vær, men vil gi dere glade bilder med mange morsomme detaljer. Husk at om personen er gjest i bryllupet bør han også få litt tid til å hygge seg.

Hvordan vet vi om fotografen er dyktig?

Sjekk at fotografen har erfaring og behersker forskjellige teknikker og forhold. Alle fotografer kan samle noen gode bilder til nettsiden, men hvis han har en blogg kan dere gå i dybden og sjekke flere bilder fra noen enkeltbryllup. Yrkestittelen fotograf er ikke beskyttet, så hvem som helst kalle seg profesjonell fotograf, selv om han jobber med noe helt annet og har fotografert et par bryllup i helgene.

Hvorfor har bryllupsfotografer så forskjellige priser?

Noen fotografer tar kun betalt for selve fotograferingen, for etterpå å ta betalt for hvert bilde. Kanskje må forstørrelser og album bestilles fra fotografen? Andre fotografer har høyoppløselige digitale bilder inkludert i prisen og dere kan selv ordne forstørrelser og album til en langt lavere pris.
20 ting du gjerne skulle spurt en bryllupsfotograf om
Dette bildet er fra Oscarshall på Bygdøy. Her får man mulighet til å fotografere i et nygotisk slott midt i Oslo. (Man må levere inn søknad god tid i forveien)

Hvorfor har bryllupsfotografer forskjellig stil på bildene sine?

Fotografer er håndverkere, men den kreative prosessen har så stor betydning i dette faget. Min egen stil er inspirert av mote, med mye humor og glede, mens andre kanskje har mer poserte bilder. Husk at bildene skal være like vakre om to, ti eller førti år.

Hvor lang tid i forveien bestiller man bryllupsfotograf?

Hvis dere skal gifte dere i sommersesongen (juni – september) er det lurt å bestille 6 til 12 måneder i forveien. Ellers i året kan det hende det holder å bestille noen uker før. Sankthanshelgen er spesielt populær.

Hvordan ser vi bra ut på bilder?

Bryllupsdagen kan være hektisk, men hvis dere er flinke til å delegere oppgaver er dere langt på rett vei mot en morsom og spennende dag. Det er fotografens jobb å få brudeparet til å skinne og å lage flotte bilder. Velg en fotograf dere har god kjemi med så tar det bare noen minutter før dere slapper av foran kameraet. Fotografen vil sørge for at dere smiler fordi dere har det gøy – ikke fordi dere blir bedt om det. En flink forlover er også med på å skape god stemning, og kan gjøre en stor forskjell på bryllupsdagen, her er noen enkle tips: Forloveres oppgaver

Hvordan poserer vi foran kameraet?

Også dette kan dere overlate til fotografen. En dyktig fotograf vet hva som ser bra ut på bilder og hjelper dere underveis. Hvis dere forsøker å endre litt på blikk og kropp er det selvfølgelig bra: Se inn i hverandres øyne, mot kameraet og utover landskapet. Hold rundt hverandre med begge hender, bare den ene hånden og hold brudebuketten sammen.

Hår og makeup

Det er en del som utfører brudemakeup uten å vite helt hva de holder på med. En viktig ting er at brudens foundation må matche egen hudfarge. En annen ting å huske er at ikke alle kler løse øyenvipper: Fotografen forsøker alltid å få lyset til å treffe brudens øye (catchlight) men når øyelokket blir tungt treffer ikke lyset øynene og man risikerer mørke, tomme øyne på bildene.

Hvor lang tid bør vi sette av til bryllupsportrettene?

Når stemningen er god og vi har et fint fotosted med stor variasjon rekker vi mye på 40 minutter, men om dere ønsker varierte, naturlige portretter er det best å sette av en time. Vi kan gjerne bruke flere lokasjoner, men husk at man må være litt sporty når kjole og hår skal ut og inn av bilen flere ganger.

Hvilke steder egner seg til bryllupsfotografering?

Sammen med fotografen finner dere det beste stedet i forhold til stil, transport og lysforhold. Liker dere klassiske romantiske bilder, eller mer modernistisk og stilrent? Trives dere ved sjøen, i skogen eller på kafé? Det er lurt å finne steder med varierende bakgrunner, som åpne plasser, bakgrunns-vegger og store trær som gir skygge.

Dette bildet er tatt på et Clean Kokos på Grünerløkka

Hva om bryllupsfotografen blir syk?

Som selvstendig næringsdrivende er det ikke sånn at man blir hjemme fra jobb for en forkjølelse eller feber. Men hvis fotografen er skikkelig syk – for eksempel at han har amputert begge armene – vil han gjøre alt som står i hans makt for å finne en god erstatning.
En haglebyge midt i fotograferingen.

Hva gjør vi hvis det regner?

Brudepar er naturlig nok opptatt av været, men for bildenes og minnenes del har regnvær liten betydning. Hvis vi får kraftig regnvær under fotograferingen kan vi vurdere paraplyer og tak-overbygg, men det viktigste er at man er sporty og positiv. Hvis dere har fotograf hele dagen kan man lage de offisielle brudebildene i en pause i middagen og enkeltportretter av brud og brudgom hver for seg kan utføres før vielsen. Det er sjelden det høljeregner hele dagen.

Hvilken fotopakke skal vi velge?

Mange brudepar er fast bestemt på hvilke deler av dagen som skal fotograferes, mens andre venter med å bestemme seg til fotografen har fortalt litt om hvordan han jobber og disponerer dagen. Personlig synes jeg bildene av brud og brudgoms forberedelser på formiddagen er av de aller, aller vakreste bildene.

Hva er vanlig?

  Ikke tenk så mye på hva som er vanlig. Veldig mange brudepar spør om hva som er vanlig, eller hva andre pleier å gjøre. Vi vil alltid lage noen stilfulle ordinære brudebilder som mange andre har, men det kan også være gøy med unike, personlige bilder som viser akkurat hvordan dere to er som personer. Tenk litt gjennom hva dere liker og hva dere vil vise:
  • Ta med kjæledyret, eller skateboardet,
  • kjøp store heliumballonger,
  • fotografer et sted som betyr noe for dere,
  • øv ut noen “moves” sammen,
  • ha det gøy!

Kan teknikken svikte og bryllupsbildene gå tapt?

De fleste profesjonelle bryllupsfotografer bruker kameraer med doble minnekort som gjør at hvert bilde lagres på to forskjellige kort. Minnekortene byttes ut flere ganger gjennom dagen og etter fotografering sikkerhetskopieres disse på flere forskjellige steder. I tillegg bruker mange fotografer to kameraer under bryllupsfotografering.

Kan vi risikere at bryllupsfotografen møter opp i t-skjorte og shorts?

Profesjonelle bryllupsfotografer er klar over hvor viktig denne dagen er for brudeparet. Dette er fint å klargjøre på forhånd. Personlig bruker jeg ikke full dress under bryllupsfoto, for jeg vil ha mulighet til å stå på kne og ligge på maven når det kreves. Jeg går alltid pent kledd med blazer og skjorte.

Hva slags utstyr bruker bryllupsfotografene?

I dag fotograferer de aller fleste bryllupsfotografer med naturlig lys, men har studiolamper tilgjengelig i tilfelle lysforholdene er dårlige. I mørke kirker og intime selskapslokaler må fotografen ha utstyr som sikrer naturlige bilder uten blitz. Han bruker lyssterke objektiver (linser) og to gode kameraer, fordi et kamera kan svikte, og det er mer effektivt enn å bytte objektiv hele tiden: I et bryllup skjer ting fort, og når det oppstår spennende situasjoner må man alltid være klar for å forevige dem.

Kanskje du vil like disse sidene?

bryllup-Hemsedal

Bryllupsfotografering, priser

En bryllupsfotograf som gjør alt som skal til for å lage fantastiske, minneverdige bilder. Vakre bryllupsbilder dokumenterer den romantiske historien og gjenskaper følelsene fra den store dagen. Dere får en fin blanding av poserte portretter og naturlige stemningsbilder som leveres høyoppløselig, klar for forstørrelse.

Brudepar med forlovere

Forloverens oppgaver

Å være forlover er en ære, men også et stort ansvar. Du skal være en støttespiller helt fra du takker ja til bryllupet er overstått. Den eneste formelle oppgaven en forlover har, er å avgi en skriftlig erklæring på at det ikke er noe i veien for at partene inngår ekteskap, men det forventes mer enn dette.

fotograf-ingar-sørensen

Portrettfotografering

Min jobb som fotograf er å få frem din aller beste side, vise din personlighet og sørge for at fotograferingen blir avslappet og gøy. Her finner du priser og informasjon om portrettfotografering, familiebilder og noen tips før fotograferingen.

bryllupsforberedelser

Bryllup på Hellviktangen Kunstkafé

I bakgrunnen skimter man storbyen, mellom ligger øyene i Oslofjorden, som en støyskjerm. På Hellviktangen hører man bare bølgeskvulp, måker og kanskje ei snekke. Dette paret kunne ikke bedt om bedre forhold på bryllupsdagen sin: Strålende sol, frisk sjøbris og magisk stemning på Hellviktangen Kunstkafé.

bryllupsfotografering-Oslo-300x200

Bryllup på Nesoddtangen

I sommer giftet Ellen og Anders seg på Nesodden. Hellviktangen Kulturkafe formelig svever over indre Oslofjord. Her har det vært fine selskap siden 1700-tallet, og nå finner du du økologisk kafé og kunstgalleri her. En av de fineste tingene med å være bryllupsfotograf er at man får være med på så mye vakkert. Først forventingene som ligger i luften – og senere, den fine stemningen, de glade menneskene og all kjærligheten. Her er noen av bildene

herlige bryllupsbilder

Bryllup i Ullern Kirke

I sommer hadde jeg gleden av å fotografere dette flotte paret som giftet seg i Ullern kirke. Bryllupsbildene er tatt på Fornebu og etterpå var det middag og fest på Villa Eckbo. Etter middagen rigget jeg opp en photo booth – et lite studio – hvor alle gjestene kom innom for å posere for kameraet. I sommer har vi satt mange varmerekorder i Oslo og de fleste bildene er tatt i stekende sol. Brudeparet var energiske og brydde seg ikke om varmen.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker cookies for å gi deg en bedre brukeropplevelse, for å samle inn statistikk til analyse av hvordan nettstedet brukes