Hvordan finne riktig bryllupsfotograf?

20 ting dere gjerne skulle spurt en bryllupsfotograf om: Pris, stil og tips

Dere vil ha en dyktig bryllupsfotograf.

En dere vet kommer til å stille opp, tar utfordringer på strak arm, forutser det uforutsette og jobber kreativt for å lage vakre, minneverdige bilder i alle situasjoner.

Før dere gjør avtale kan disse punktene være til hjelp.

Hvordan finner vi en fotograf som passer for oss?

Fotografer kommer i alle prisklasser og personligheter, og alle har forskjellig stil på bildene sine. Forhør dere med venner og se dere om etter fotografer som har en stil dere liker med fornuftige priser innenfor deres budsjett. Deretter avtaler dere et møte for å bli litt kjent og diskutere ønsker og ideer. I mellomtiden kan fotografen holde av dagen til dere har bestemt dere. Personlig kjemi er også viktig, så om dere ikke liker fotografen eller svarene dere får, går dere videre til nestemann.

 

Hvorfor er bryllupsfotografer så dyre?

Ingen bryllupsfotografer har høyere timepris enn en gjennomsnittlig håndverker eller bilmekaniker, men det kan hende man ikke er klar over hvor mye arbeid som går med til en bryllupsfotografering. Noen timer går med til fotografering og forberedelser, men aller mest tid tar det å redigere bildene i ettertid. En bryllupsfotograf trenger godt utstyr som aldri svikter, og betaler skatt, arbeidsgiveravgift og 25% mva.

 

Hvordan blir vi kjent med fotografen?

Før dere bestiller bør dere be om et uforpliktende møte. Her vil fotografen fortelle om seg selv, hvordan han jobber. Gjennom samtalen får dere inntrykk av personlighet og engasjement. I bryllupet er dere tett på hverandre, så det er fint at kjemien stemmer. Når bryllupsfotografen er bestilt kan dere lene dere tilbake og være helt sikre på at dere får flotte bilder.

 

Vi vil ha et budsjett-bryllup, hvordan finner vi en budsjett-fotograf?

Hvis dere vil ha bilder uten å betale fotograf kan dere for eksempel avtale med en venn. Velg en som er kreativ, impulsiv og får dere til å le. Han takler kanskje ikke tekniske utfordringer som lys og vær, men vil gi dere glade bilder med mange morsomme detaljer. Hvis personen er gjest i bryllupet bør han også få tid til å hygge seg sammen med de andre gjestene.

 

Hvordan vet vi om fotografen er dyktig?

Sjekk at fotografen har erfaring og behersker forskjellige teknikker og forhold. Alle fotografer kan samle noen gode bilder til nettsiden, men hvis han har en blogg kan dere gå i dybden og sjekke flere bilder fra noen enkeltbryllup. Yrkestittelen fotograf er ikke beskyttet, så hvem som helst kalle seg profesjonell fotograf, selv om han jobber med noe helt annet og har fotografert et par bryllup i helgene.

 

Hvorfor har bryllupsfotografer så forskjellige priser?

Noen fotografer tar kun betalt for selve fotograferingen, for etterpå å ta betalt for hvert bilde. Kanskje må forstørrelser og album bestilles fra fotografen? Andre fotografer har høyoppløselige digitale bilder inkludert i prisen og dere kan selv ordne forstørrelser og album til en langt lavere pris.

 

Hvorfor har bryllupsfotografer forskjellig stil på bildene?

Fotografer er håndverkere, men den kreative prosessen har så stor betydning i dette faget. Min egen stil er inspirert av mote, med mye humor og glede, mens andre kanskje har mer poserte bilder.

Husk at bildene skal være like vakre om to, ti eller førti år.

 

Hvor lang tid i forveien bestiller man bryllupsfotograf?

Hvis dere skal gifte dere i sommersesongen (juni – september) er det lurt å bestille 6 til 12 måneder i forveien. Ellers i året kan det hende det holder å bestille noen uker før. Dersom fotografen allerede er opptatt kan han kanskje hjelpe dere med å finne andre ledige, flinke fotografer innenfor samme budsjett.

 

Hvordan ser vi bra ut på bilder?

Bryllupsdagen kan være hektisk, men hvis dere er flinke til å delegere oppgaver er dere langt på rett vei mot en morsom og spennende dag. Det er fotografens jobb å få brudeparet til å skinne og å lage flotte bilder. Velg en fotograf dere har god kjemi med så tar det bare noen minutter før dere slapper av foran kameraet. Fotografen vil sørge for at dere smiler fordi dere har det gøy – ikke fordi dere blir bedt om det.

En flink forlover er også med på å skape god stemning, og kan gjøre en stor forskjell på bryllupsdagen, her er noen enkle tips: Forloveres oppgaver

 

Hvordan poserer vi foran kameraet?

Også dette kan dere overlate til fotografen. En dyktig fotograf vet hva som ser bra ut på bilder og hjelper dere underveis. Hvis dere forsøker å endre litt på blikk og kropp er det selvfølgelig bra: Se inn i hverandres øyne, mot kameraet og utover landskapet. Hold rundt hverandre med begge hender, bare den ene hånden og hold brudebuketten sammen.

 

Hår og makeup:

Det er en del som utfører brudemakeup uten å vite helt hva de holder på med. En viktig ting er at brudens foundation må matche egen hudfarge. En annen ting å huske er at ikke alle kler løse øyenvipper: Fotografen forsøker alltid å få lyset til å treffe brudens øye (catchlight) men når øyelokket blir tungt treffer ikke lyset øynene og man risikerer mørke, tomme øyne på bildene.

 

Hvor lang tid bør vi sette av til bryllupsportrettene?

Når stemningen er god og vi har et fint fotosted med stor variasjon rekker vi mye på 40 minutter, men om dere ønsker varierte, naturlige portretter er det best å sette av en time.

Vi kan gjerne bruke flere lokasjoner, men husk at man må være litt sporty når kjole og hår skal ut og inn av bilen flere ganger.

 

Hvilke steder egner seg for gode bryllupsbilder?

Sammen med fotografen finner dere det beste stedet i forhold til stil, transport og lysforhold. Liker dere klassiske romantiske bilder, eller mer modernistisk og stilrent? Trives dere ved sjøen, i skogen eller på kafé? Det er lurt å finne steder med varierende bakgrunner, som åpne plasser, bakgrunns-vegger og store trær som gir skygge.

 

Hva om fotografen blir syk?

Som selvstendig næringsdrivende er det ikke sånn at man blir hjemme fra jobb for en forkjølelse eller feber. Men hvis fotografen er skikkelig syk – for eksempel at han har amputert begge armene - vil han gjøre alt som står i hans makt for å finne en god erstatning.

Hva gjør vi hvis det regner?

Brudepar er naturlig nok opptatt av været, men for bildenes og minnenes del har regnvær liten betydning. Hvis vi får kraftig regnvær under fotograferingen kan vi vurdere paraplyer og tak-overbygg, men det viktigste er at man er sporty og positiv. Hvis dere har fotograf hele dagen kan man lage de offisielle brudebildene i en pause i middagen og enkeltportretter av brud og brudgom hver for seg kan utføres før vielsen. Det er sjelden det høljeregner hele dagen.

 

Hvilken foto-pakke skal vi velge?

Mange brudepar er fast bestemt på hvilke deler av dagen som skal fotograferes, mens andre venter med å bestemme seg til fotografen har fortalt litt om hvordan han jobber og disponerer dagen. Personlig synes jeg bildene av brud og brudgoms forberedelser på formiddagen er av de aller, aller vakreste bildene.

 

Kan teknikken svikte så bildene våre går tapt?

De fleste profesjonelle bryllupsfotografer bruker kameraer med doble minnekort som gjør at hvert bilde lagres på to forskjellige kort. Minnekortene byttes ut flere ganger gjennom dagen og etter fotografering sikkerhetskopieres disse på flere forskjellige steder.

 

Hva slags utstyr bruker en bryllupsfotograf?

I dag fotograferer de aller fleste bryllupsfotografer med naturlig lys, men har studiolamper tilgjengelig i tilfelle lysforholdene er dårlige. I mørke kirker og intime selskapslokaler må fotografen ha utstyr som sikrer naturlige bilder uten blitz. Han bruker lyssterke objektiver (linser) og to gode kameraer, fordi et kamera kan svikte, og det er mer effektivt enn å bytte objektiv hele tiden: I et bryllup skjer ting fort, og når det oppstår spennende situasjoner må man alltid være klar for å forevige dem.

 

Kan vi risikere at bryllupsfotografen møter opp i shorts og t-skjorte?

Profesjonelle bryllupsfotografer er klar over hvor viktig denne dagen er for brudeparet. Dette er fint å klargjøre på forhånd. Personlig bruker jeg ikke full dress under bryllupsfoto, for jeg vil ha mulighet til å stå på kne og ligge på maven når det kreves. Jeg går alltid pent kledd med blazer og skjorte.

 

Kanskje du vil like...

Instagram @ingar.sorensen